Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

PLINSKE NAPRAVE

 

Zahteve za skladnost plinskih naprav

 

Plinske naprave in oprema morajo izpolnjevati bistvene zahteve, ki so določene v Prilogi I Pravilnika o plinskih napravah. Določbe tega pravilnika se nanašajo na naprave za zgorevanje plinastih goriv, ki se jih uporablja za kuhanje, ogrevanje, pripravo tople vode, hlajenje, razsvetljavo ali pranje z normalno temperaturo vode, kjer se uporablja do 105 st. C. Ventilatorski gorilniki in naprave s takšnimi gorilniki se tudi štejejo kot plinske naprave. Pravilnik ureja tudi varnostne, nadzorne ali regulacijske priprave ter sestavne dele, razen ventilatorskih gorilnikov in naprav s takšnimi gorilniki za splošno uporabo in namenjene za vgradnjo v naprave za zgorevanje plinastega goriva ali za sestavne dele takšne naprave, in jo imenuje oprema.

 

Proizvajalec plinskih naprav in opreme mora zagotoviti postopke ugotavljanja skladnosti in sicer preizkus tipa, kjer organ za ugotavljanje skladnosti izda certifikat o skladnosti tipa plinske naprave, ter kontrolo po izdelavi plinske naprave.

 

Če se plinske naprave lahko priklopi tudi na električno energijo in imajo vgrajeno razno regulacijsko opremo, morajo izpolnjevati tudi zahteve iz Pravilnika o električni opremi, ki je namenjena za uporabo znotraj določenih napetostnih mej ter Pravilnika o elektromagnetni združljivosti (EMC).

 

Navedeni pravilniki povzemajo EU direktive in sicer: 

  • Pravilnik o plinskih napravah povzema GAD direktivo 2009/142/ES
  • Pravilnik o električni opremi, ki je namenjena za uporabo znotraj določenih napetostnih mej povzema LVD direktivo 2006/95/ES
  • Pravilnik o elektromagnetni združljivosti pa EMC direktivo 2004/108/ES.

 

 

Slovenski predpisi (Pravno-informacijski sistem RS): 

 

 

Evropski predpisi (EUR-Lex):