Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

REKREACIJSKA PLOVILA

 

Zahteve za skladnost

 

Rekreacijska plovila, sestavni deli in pogonski motorji za ta plovila morajo izpolnjevati bistvene zahteve iz Priloge I Pravilnika o rekreacijskih plovilih.

 

Določbe tega pravilnika se nanašajo na rekreacijska plovila dolžine od 2,5 m do 24 m, delno zgrajene čolne, osebna plovila ter na samostojne in vgrajene sestavne dele iz Priloge II pravilnika ter na pogonske motorje za plovila v zvezi z emisijami izpušnih plinov in emisijami hrupa.

 

Proizvajalec ali njegov pooblaščeni zastopnik v EU mora uporabiti postopke po 9. členu pravilnika v odvisnosti od dolžine plovila in kategorije namembnosti plovila. Za emisijo izpušnih plinov mora proizvajalec izvesti ES pregled tipa (modul B), dopolnjen s skladnostjo s tipom (modul B+C ali B+D ali B+E ali H ali G).

 

Vsako plovilo mora biti označeno z identifikacijsko številko (CIN koda) ter s tablico graditelja. Prav tako mora vsako plovilo in pogonske motorje vedno spremljati Izjava o skladnosti v slovenskem jeziku, ki je priložena k navodilom za uporabo.

 

Pravilnik o rekreacijskih plovilih povzema EU direktivo RCD 94/25/ES z dopolnitvijo 2003/44/ES.

 

Po 18. 1. 2016 se bo za plovila uporabljala nova EU direktiva 2013/53/ES. Slovenija mora to direktivo še prenesti v svoj pravni red vsaj do navedenega datuma.

 

 

Slovenski predpisi (Pravno-informacijski sistem RS):

 

Evropski predpisi (EUR-Lex):