Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

TRŽNI INŠPEKTORAT IN RAPEX 2014

Tržni inšpektorat: Nacionalna RAPEX kontaktna točka

Uredba o načinu mednarodne izmenjave informacij o ukrepih in dejanjih, ki omejujejo trgovanje s proizvodi določa način ukrepanja nadzornih organov v sistemu RAPEX in postopkih zaščitne klavzule.

 

V ta namen je vzpostavljena interna struktura na dveh ravneh, ki jo sestavlja nacionalna RAPEX kontaktna točka, katera Evropski komisiji pošilja in od nje prejema vse informacije, ki se izmenjujejo preko RAPEX sistema, in nacionalna mreža, ki vključuje vse organe, odgovorne za varnost proizvodov. V Sloveniji je kontaktna točka Tržni inšpektorat RS, nacionalno mrežo pa sestavljajo Finančna uprava RS - Carina, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Inšpektorat RS za promet, energetiko in prostor, Tržni inšpektorat RS, Urad RS za kemikalije, Inšpektorat RS za notranje zadeve in Zdravstveni inšpektorat RS.

 

Omenjeni organi slovenski kontaktni točki pošiljajo in od nje sprejemajo uradna obvestila in odzive.

 

V letu 2014 je Tržni inšpektorat od nacionalne RAPEX kontaktne točke prejel v pristojno reševanje 1083 obvestil. Največ obvestil se je nanašalo na otroška oblačila – prisotnost vrvic in vezalk 428, 352 obvestil se jih je nanašalo na električne proizvode, 77 na različne proizvode splošne varnosti, 53 na otroško opremo, 32 na stroje, 31 na vžigalnike, 28 na proizvode z laserjem, 22 na osebno varovalno opremo…

 

Na podlagi prejetih RAPEX obvestil je Tržni inšpektorat RS opravil 24 poizvedb oziroma 454 pregledov pri gospodarskih družbah v prodajalnah. Prav tako so bile opravljene še druge poizvedbe: obveščanje določenih distributerjev z informacijami o proizvodih, ki predstavljajo resno tveganje za zdravje in varnost potrošnika in pregled trga na spletnih straneh.

 

Glede na navedeno je Tržni inšpektorat v letu 2014 našel 21 proizvodov, ki so se nanašali na RAPEX obvestila. Od tega 8 električnih proizvodov, 3 otroška oblačila, 3 splošna varnost, 2 kolesa, 1 stroj, 1 otroška oprema, 1 plinska naprava, 1 plovilo, 1 osebno varovalna oprema.

 

V letu 2014 je Tržni inšpektorat  v sistem RAPEX priglasila 12 obvestil, 5 priglasitev se je nanašalo na električne proizvode, 4 na vžigalnike, 2 na otroški oblačili, 1 na stroj.