Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

GOSTINSTVO IN TURIZEM

Število najdenih vprašanj:  

Prikaži vse
Skrij vse
 • 0195 Ali lahko v gostinskem lokalu poleg običajne gostinske ponudbe prodajamo tudi tehtane čaje za uporabo doma ter manjša čajna darilca?

  Zakon o gostinstvu (ZGos) v tretjem odstavku 2. člena določa, da gostinec lahko brez posebne registracije v svojem gostinskem obratu gostom nudi posamezne izdelke, katerih ponudba je v gostinstvu običajna (tobačni izdelki, spominki, turistične publikacije, slaščice, slane palčke, žvečilni gumi ipd.) in ki zaokrožujejo njegovo ponudbo (suhomesnati izdelki, ustekleničene pijače, kava ipd.).

   

  V vprašanju ni navedeno, v kakšni vrsti gostinskega obrata se bo opravljala gostinska dejavnost. Če se bo opravljala v vrsti obrata bar in se bodo gostom nudile le posamezne vrste pijač ali napitkov (npr. čajnica), kot to določa 3. odstavek 32. člena Pravilnika o minimalnih tehničnih pogojih in o obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti, se lahko brez posebne registracije gostom nudi tudi pakirane čaje in manjša čajna darilca, saj bo ta ponudba zaokroževala ponudbo gostinskega obrata.

   

  Ključne besede: gostinstvo, ponudba

 • 0078 Zanima me poslovanje okrepčevalnic, predvsem maksimalni obseg storitev, do katerega okrepčevalnica lahko posluje. Ali je dovoljena priprava vse hrane, torej juh, zrezkov, prilog, sladic...?

  Ponudbo za posamezno vrsto gostinskega obrata podrobneje določa Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih in o obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti, sprejet na podlagi Zakona o gostinstvu. Za vrsto okrepčevalnica je ponudba opredeljena v 31. členu Pravilnika. Okrepčevalnica nudi hitro in vnaprej pripravljene tople oz. hladne jedi in pijače in napitke. Okrepčevalnica lahko nudi tudi le posamezne vrste jedi ni napitkov. Posebna ponudba mora biti označena v napisu (mlečna okrepčevalnica, hitra prehrana in podobno).

   

  Ključne besede: okrepčevalnica, ponudba